Картофи

Автор: Articles Manager Dani. Опубликовано в Зеленчуци БГ

картофНазванието „картоф“ се отнася както за растението картоф, носещо латинското име Solanumtuberosum, така и за ядливите грудки на този зеленчук, който принадлежи към семейство Картофови (Solanaceae). 

Смята се, че родината на картофите е районът на Андите, където днес се намират Перу и северозападна Боливия, Южна Америка. Навлизат в Европа преди няколко столетия към средата на XVI век – и бързо стават част от националната кухня на държавите по света.

Какво представлява

Грудките на картофите се добиват от растения, които са сравнително нискорастящи (около 60 см високи), имат бели до виолетови цветове и жълти тичинки. Картофите с бели грудки образуват бели цветове, а тези с цветни грудки най-често имат виолетови цветове. След като картофите разцъфнат, някои разновидности дават малки зелени плодове. От тях идват т.нар. чери доматчета.

Хранителна информацияратение картофи

Картофите са ценен източник на витамини и минерали. В картофената грудка има също фитохимикали, като каротеноиди и естествени феноли. До 90% от естествените феноли са хлорогенова киселина.

150 грама картофи с кожата осигуряват на организма 27 мг витамин С (45% от препоръчителната дневна дажба). Пресните (млади) картофи съдържат повече витамин С  в сравнение с тези, съхраняваните дълго. Съдържанието на фибри (2 грама) при картоф с кожа е същото като това на пълнозърнестите хлябове, макаронените изделия и зърнените храни.

Картофът е най-известен със съдържанието си на въглехидрати (приблизително 26 грама при средно голям картоф). Преобладаващата форма на въглехидрати в картофите е нишесте. Една малка, но в същото време важна част от това нишесте е устойчива на разлагане от ензимите, намиращи се в стомаха и тънките черва. По този начин това устойчиво вещество достига дебелото черво почти непроменено. Смята се, че ползите за здравето на човека са много, като сред тях са: защита срещу рак на дебелото черво, подобряване на глюкозния толеранс и инсулиновата чувствителност, намаляване на плазмените концентрации на холестерола и триглицеридите, създава усещане за ситост и дори намалява задържането на мазнини.

Количеството на устойчиво нишесте, както и хранителните вещества, които остават в картофа и могат да се усвоят от организма, зависят най-вече от начина, по който ще приготвите картофите. Ако след приготвяне охладите картофите, това значително увеличава съдържанието на устойчиво нишесте. Например, сварените картофи съдържат около 7% устойчиво нишесте. Когато те се охладят, то достига до около 13%.

цветни картофиВ картофите се съдържат гликоалкалоиди. Те са токсични съединения, от които преобладаващи са соланинът и чаконинът. При готвене при високи температури (над 170°C) тези съединения отчасти се разрушават. Гликоалкалоидите присъстват в големи концентрации под кожата на грудката и количеството им се увеличава с остаряването и излагането на светлина. При консумация на сурови картофи те могат да предизвикат главоболие, диария, гърчове и в много редки случаи смърт. При излагане на светлина се получава позеленяване, от което става ясно кои части на картофа са станали по-токсични и съответно не трябва да бъдат консумирани. Младите картофи имат по-малко токсични химикали в сравнение със съхраняваните дълго време.

Любопитни факти за картофите

Съществуват вероятно около 4000 вида картофи. Не всички от тях са култивирани и ядливи. Всеки вид има специфично кулинарно или селскостопанско предназначение. Основните групи, срещани на пазара, са: с бяло, жълто, розово, сиво и лилаво „месо“.

Joomla SEF URLs by Artio
eXTReMe Tracker